Traktor skördar

Spannmålsodling i Sverige

I Sverige så odlas det väldigt mycket spannmål. Spannmål är sädesslag som används som mat och näring för både människor och djur. Bönder arbetar under stora delen av året för att odla så mycket spannmål som möjligt. I Sverige så odlar bönder mestadels de fyra sädesslagen vete, havre, korn och råg och alla dessa kan användas för bakning och matlagning. Av vete så kan man göra vetemjöl, flingor och matbröd. Av havre kan man göra havreflingor för till exempel gröt. Korn används för tunnbröd och för att tillverka öl medans råg används för att göra mjöl till bland annat knäckebröd.

Nyskördat på sommaren

De svenska bönderna får arbeta långa och hårda dagar ute på de öppna fälten. Först ska marken plöjas och harvas innan man kan så de frön som sedan ska växa sig starka. glöm inte att använda Nivea solskydd, för solen lyser starkt över fälten. När man harvar jorden dör ogräset och jorden blir perfekt för planteringen. När fröna är sådda så börjar de gro så snart temperaturen och fuktigheten är rätt. När fröna gror suger de upp vatten som gör att de sväller så pass att skalen spricker. Därefter så letar sig den lilla roten ner i jorden och börjar växa. Fröna växer uppåt för att söka efter solens ljus vilket är livsviktigt för att de ska kunna växa sig starka.

Bonden harvar och sår ofta sina frön redan under hösten så att de ska hinna växa sig starka innan den kalla vintern kommer. När våren kommer och frosten släpper så är det bara för fröna att fortsätta sin tillväxt. Så snart värmen kommer börjar fröna växa högt över marknivån och då brukar boden passa på att mata dem lite extra med gödsel. Den extra näringen gör att fröna kan växa snabbare. och skyddar de mot skadliga djur. När fröna växt till stora plantor så skördas dem. Det brukar ske under sommaren och tidiga hösten.

Vete som växer

Alla sädesslagen behöver det precis rätta klimatet för att kunna växa sig stora och stark. Ibland blir det så att torkan hotar årets skörd av spannmål och ibland är det istället ett alldeles för kraftigt regn som hotar skörden. Bönderna hoppas hela året att klimatet och vädret sa vara helt rätt för växterna. Om något går fel så riskerar hela deras skörd och ekonomiska inkomst att gå under.