Bonde: en livsstil och ett yrke

Att vara bonde är att ha ett roligt yrke, men det är även hårt och tidskrävande. Varenda dag, oavsett om det är vardag eller helg, måste man gå upp i ottan och mata djur, förbereda mark, så och skörda. Att en bonde tar semester är väldigt ovanligt och att åka utomlands i flera veckor är snudd på omöjligt. Där man har sitt yrke, där lever man helt enkelt när man är bonde. Självklart är det även väldigt givande att ha detta yrke. Man får vara ute bland djur och leva sitt liv i naturens prakt. Det är ett jordnära liv som skiftar på samma sätt som säsongerna byter av varandra och på många sätt är det ett mycket givande liv.

Hellediga dagar kommer sällan

Det är mycket jobb som måste skötas på en bondgård, vilket många har lärt sig genom TV-programmet Bonde söker fru som går på TV4. Är man köttbonde och har många djur är det ännu mer som måste göras, jämfört med om man kanske är grönsaksbonde. Djuren kräver alltid skötsel, oavsett om det är måndag, lördag eller söndag. Gränsen mellan ens arbetsdagar, kvällar och helger försvinner för det mesta när man är bonde. Detta är något som till exempel kontorsarbete kanske har svårt att tänka sig, men när man är bonde har man medvetet valt den här livsstilen. Att vara bonde för nämligen med sig många friheter som man inte kan hitta i andra yrken. För det mesta är du din egen chef och kan bestämma vad du gör själv under dina arbetsdagar. Dessutom är många bönder självförsörjande och bor på fina gårdar ute på landet.

Att jobba på bondgård

De flesta som blir bönder har antagligen växt upp på en bondgård eller alltid haft ett intresse för jordbruk och djur. Många har även gått på jordbruksgymnasium eller andra likvärdiga utbildningar. Självklart kan man även lära sig att bli en duktig bonde genom att jobba på ett jordbruk. På somrarna och under skördetiden är det många bönder som behöver lite extra hjälp. När du hittar lediga jobb på bondgårdar får du räkna med att arbetsdagen vanligtvis består av tidiga morgnar och sena kvällar. Dessutom kan det krävas hårt kroppsarbete, även om det kanske har blivit något lättare på senaste tid tack vare olika maskiner och automatisering. Som bonde är man inte bara en person som odlar saker och föder upp djur, utan man är även vårdare av det land som man befinner sig på.