Vilken klädsel klär en bonde?

De flesta aktiviteter i livet har sin egen klädsel, alltifrån löpning till yrken av olika slag. Men vad ska man ha för klädsel när man ska bedriva lantbruk? Måste man ha speciella kläder på bondgården?

Kläder för bonden

Att vara lantbrukare kan betyda många saker beroende på vilken typ av lantbruk man bedriver. I regel är det ett fysiskt krävande jobb där man inte får vara rädd för smuts eller för att få ett och annat blåmärke. Klädkoder finns för de flesta yrken, men finns det även en klädkod för bönder? Egentligen inte. Dock kan det vara bra att ha kläder som man inte är rädd om och som tål många maskintvättar. De flesta bönder och lantbrukare har någon form av fritidskläder till vardags. Huvudsaken är att kläderna är lätta att röra sig i och att det inte gör något om de går sönder eller blir smutsiga. Professionella fritidskläder är oftast speciellt utformade för att tåla en hel del slitage och smuts. Exempelvis är det vanligt att man som lantbrukare kan fastna i taggtrådar, bli smutsig när man hanterar djur eller att man spiller bensin på kläderna. Det klarar professionella fritidskläder av utan större problem.

Mode på bondgården?

Att bo på en bondgård och försöka hänga med i det senaste modet är sällan den bästa kombinationen. Den som vill ägna sig åt modetrender bör välja ett liv i stan istället för på landet. Grisarna, hönsen och getterna bryr sig knappast om vad du har på dig, men det lär du göra när ditt dyra märkesplagg har fått en smutsfläck eller i värsta fall gått sönder. Använd lite sunt bondförnuft för att både få till en snygg och praktisk klädstil som lantbrukare.